Image Alt

AUTHENTICITEIT

AUTHENTICITEIT

Er is niet een zelfde exemplaar zoals jij, je bent geboren als je eigen unieke jij, authentiek.

Je gedachten, gevoelens, wensen en behoeften zijn net zo uniek. Als je vanaf het begin had mogen zijn wie je werkelijk bent, had je nu niet zoveel struggles om te (her) ontdekken wie je werkelijk bent.

Zodra je wordt geboren als het kind van je ouders, gaan zij je leren wat zij hebben geleerd van het leven. Zij gaan je leren wat in hun beleving goed is voor jou, uit liefde en naar hun beste kunnen.

Wat je vooral geleerd werd is ‘goed’ en ‘fout’.

Sommige dingen zijn en deed je goed, dit leverde waardering op. Echter waren er ook andere dingen die fout of slecht waren en afkeuring of bestraffing opleverden. Dit leerde je vooral om bepaalde kanten van jezelf te verbergen en onderdrukken omdat ze afgekeurd werden.

Wanneer je al jong leert jezelf te verraden, raak je de verbinding met jezelf kwijt. Je gaat streven naar acceptatie en het goede gevoel, je verliest hiermee je authenticiteit in ruil voor liefde en veiligheid.

Zoals jij je toont aan de buitenwereld is hoe jij jezelf ontwikkeld hebt, je persoonlijkheid, het zijn de dingen waarvan jij geleerd hebt dat ze geaccepteerd worden en veilig zijn.

Door jezelf te laten zien op een manier waarop anderen je graag zien, onderdruk je jouw eigen kwetsbaarheid en authenticiteit.

Jezelf goed leren kennen, onder al die gekopieerde gedragingen om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen, is het proces van bewustwording. Dit proces heet ook wel

‘Awakening’, het gaan observeren van zowel je binnen- als je buitenwereld.

Authentiek zijn betekent:

* Voor jezelf gaan kiezen, doen wat jij fijn vindt en wat een bijdrage is aan jou.

( baan, relatie, vriendschappen etc)

* Je emoties niet onderdrukken en niet bang zijn voor de gevolgen wanneer je ze laat zien.

* Niet meer je best doen naar de verwachtingen van anderen.

* Je kwetsbaar op durven stellen

Vergelijk je binnen- en je buitenwereld en word je bewust van de verschillen.

Wanneer je binnen- en buitenwereld erg verschillend zijn geeft dit een gevoel van niet veilig zijn. Niet veilig in de wereld en niet veilig bij jezelf, in je eigen lichaam. Dit resulteert in een leven in de overlevingsmodus en kun je herkennen aan:

– altijd controle willen hebben

– afhankelijkheid van iemand of een relatie

– pleasen om waardering te krijgen

– help-gedrag om mensen het op jouw manier te laten doen

– kleineren van anderen om zelf beter te voelen

Als je je niet veilig voelt, heb je niet geleerd op jezelf te vertrouwen. Je hebt moeite te geloven dat je liefde gewoon verdient en een ander om je kan geven. Het kost je veel energie, omdat je door de angst voor afwijzing , hard werkt om liefde te mogen ontvangen. Wanneer jij de controle hebt, kun je niet gekwetst worden denk je.

Wat je niet ziet is dat je niet in verbinding bent met jezelf. Wanneer je geen contact kunt maken met je eigen authentieke ik, kun je ook geen verbinding met een ander aangaan.

Door jezelf weer in emotioneel opzicht te gaan waarderen, juist door je emoties te erkennen en er te laten zijn, is controle niet meer nodig en ontstaat ruimte voor vertrouwen.